Hjem

  Nyheter

  Prosjekter
    Aktuelle prosjekter
 Tidligere prosjekter

  Kurs

  Teater for enhver anledning

  Ta kontakt

 

 

 

 

Dokument Ibsen

 
I ” Dokument Ibsen” blandes scenografi, de prosjekterte bildene, skuespillerens bevegelser og stemmene på tape. Dette fører publikum fra fiksjon til virkelighet, og fra teori til fiksjon, og fra dramatikerens biografi til hvordan han idealiseres (opphøyes). Teatret gir oss muligheten til å se personen Henrik Ibsen på uendelig mange måter. Alle hans stykker og personer har sitt utspring i personen Henrik Ibsen. (Han brukte ofte personer han kjente (til) som modeller for sine karakterer). Han (Ibsen) er mannen, elskeren, faren, den fortrolige til hans heltinner. Ibsen er også Anne Marie Rekdals ”virtuelle elsker” som snakker ved hjelp av hans ”stemmer”. Rekdal snakker, på samme måte som Nora, med en annen persons stemme. Nora med Hjalmar`s. Anne Marie Rekdal med Ibsen`s.

REGI: Marcelino Martin Valiente
SKUESPILLER: Rune Temte. 
Anne Marie Rekdal (på lydbånd) førsteamanuensis i norsk litteratur ved Høgskolen i Volda.

 Urpremiere ved Høgskolen i Volda februar 2006.

På turné i jubileumsåret 2006.

 

Forestillingen:

I et åpent rom står åtte bord inntil hverandre og danner en plattform, et nytt nivå. Publikum sitter rundt i rommets ytterkanter. En kjole, en herrejakke og skolisser er klemt mellom bordene. En mann ligger under bordene, han begynner å skyve på dem. Dette skjer langsomt og presist. Det kommer skrapende lyder når bordene beveges og klærne sklir mellom bordkantene. Mannen begynner å trekke og dra i klærne. Han innleder et forhold til klesplaggene og bordene. Det opprinelige bildet av bordene som biter i et puslespill finner nå nye sammensetninger og former ved hjelp av brikkene (bordene).

Etter en stund hører vi en kvinnestemme på tape. Stemmen tilhører Anne Marie Rekdal, en av 5 personer i Norge med doktorgrad på Ibsen. Hun er i samtale (på tape) med Rune Temte, mannen i rommet.

Scenebildet I “Dokument Ibsen” reproduserer, ved hjelp av de 8 bordene, en teaterscene i miniatyr. Dette er en måte å fortelle at det er teater, men også mer spesifik at vi skal snakke om teater som objekt.

Rekvisittene (skoene, jakken, kjolen, bordene…) brukes for å signalisere karakterer og situasjoner. De er elementer av Ibsen`s verker. Skuespilleren vil aldri benytte seg av rekvisittene for å spille en karakter. Tvert imot berører og beveger han med distanse, dette betyr at han ikke involverer seg på et psykologisk nivå. 

Skuespilleren er i objektenes tjeneste. Meningene med hva som skjer i rommet og hva som sies på tape eller prosjekteres av bilder, har ikke nødvendigvis noen sammenheng hele tiden. Det er opp til publikum å skape sine egne assosiasjoner og sammenhenger mellom de ulike nivåene og aktivitetene. 

 

Samarbeidsprosjekt/fremdriftsplan:

Forestillingen er et resultat av en tredagers arbeidsperiode i forbindelse med ”Prøvekluten ”, et samarbeid med Møre og Romsdal Fylkeskommune og Høgskolen i Volda sommeren 2004 & 2005. Disse to aktørene vil også stå sentralt i det videre arbeidet med å realisere prosjektet.

Forestillingen er støttet av Fritt Ord, Fond for utøvende kunstnere, Fond for lyd og bilde, NSF Fond for frilansere og Høgskolen i Volda.

 

Prosjektdeltagere

Marcelino M. Valiente, regissør. Han er også dramaturg/forfatter og skuespiller. Utdannet ved J. Lecoq internasjonale Teaterskole i Paris og Teaterskolen C. Dullin i Paris, samt gjort utallige workshops innenfor ulike teater- og bevegelsesdisipliner. Høsten -98 arbeidet han ved Det Norske Teater med teaterprosjektet “Åpen Scene”. Våren -99 turnerte han i Norge med forestillingen “Forbudt men fristende” for Riksteatret. Han regisserte også i 1999 teaterforestillingen “Først på ballen” og danseforestillingen “Pust”. Ved Sogn & Fjordane Teater har han regisserte han “Gjest Baardsen døyr aleine ved Nilens breidd”(2001), ”Filantropicana”(2002), ”Meir” (2004). Videre ”Polar” og ”Atopisk – på feil sted” (2003/2004) for Temte Productions.

 

Anne Marie Rekdal Førsteamanuensis i norsk litteratur ved Høgskolen i Volda. Hun har lang undervisningserfaring fra både grunnskole, videregående skole og lærerutdanning. Har tatt doktorgrad på Ibsens samtidsdrama. Har utgitt følgende bøker om Ibsen: Frihetens dilemma Ibsen lest med Lacan (Aschehoug 2000)Et uvilkårlig skjær av skjønnhet. Ibsens Hedda Gabler (Cappelen 2001). Skolens gjenganger? Et pedagogisk blikk på Ibsen (Universitetsforlaget 2004).

 

Rune Temte, skuespiller. Vennligst se rune.temte.no

 

Thea Glimsdal, kostymer/design - jobber som herreskredder og kostymedesigner. Laget kostymene til alle Temte Productions produksjoner. Vennligst se www.hotnok.no

 

 

Copyright © Temte Productions | Photos: Tomm Hansen