Hjem

  Nyheter

  Prosjekter
  Aktuelle prosjekter
    Tidligere prosjekter

  Kurs

  Teater for enhver anledning

  Ta kontakt

 

 

 

 

To levende og en død

 

To levende og en død har fokus på møtene mellom enkeltmenneskene og deres skjebner. Og som i hele Sigurd Christiansens diktning møtes menneskene, "sjæl mot sjæl". Hovedpersonen Bergers indre reise handler om troen på seg selv. Om verdier. Om skyld, straff og soning, ikke i ytre, men indre fengsler. Der tar dramaet i boken spranget og blir universelt. To levende og en død er med andre ord like aktuell i dag. To levende og en død dramatisert for scenen oppfyller vårt ønske om å bringe Sigurd Christiansen og hans forfatterskap tilbake i rampelyset.

 

av Sigurd Christiansen

 

Regi/dramatisering: Tonje Gotscalksen 
Produsent: Kjetil Røren 
Scenograf/Lys/plakat: Jon Mihle 
Kostyme: Thea Glimsdal 
Teknikere: Linda Strøm Hansen 
Konsulenter: Ole - Henrik Moe (musikk) Tor Bomann Larsen (Sigurd Christiansen) Espen Andersen (sponsor) 
Skuespillere: Tina Hartvig Stig Henrik Hoff Bendik Østby Johannessen Rune Temte

 

Forestillingen hadde urpremiere: 12. februar 2000, Drammens Teater og Kulturhus, Studioscenen. Forestillingen er støttet av: Fond For Utøvende Kunstnere, Institusjonen Fritt Ord, Buskerud Fylkeskommune, Drammen Kommune, NSF - Frilansfondet, Norsk Kulturråd, Drammens Teater, Nedre Eiker Kommune.

 

To levende og en død: vant i 1931 førstepris i en stor nordisk romankonkurranse. Senere fulgte klassikere som "Mannen fra bensinstasjonen" (roman) og "En reise i Natten"(skuespill). Sigurd Christiansens (1891-1947) ble kalt den nye Ibsen og hadde et stort publikum. Dette sentrale navn i norsk og nordisk litteraturhistorie levde hele sitt liv i Drammen. Anonymt betjente han hver dag postluka ved Drammens postkontor. Han skrev i alt 16 romaner og 6 skuespill. Sentralt i forfatterskapet står spørsmålene om rettferdighet, skyld og om "livet som aldrig ble levd". To levende og en død: tar også opp disse temaene. I tillegg inneholder romanen kriminalromanens fart, spenning og overraskende momenter.

 

To levende og en død: Et postkontor, tre kolleger utsettes for et bevæpnet ran. Kvisthus blir drept. Lydersen får "en kledelig bandasje rundt hodet". Berger slipper fra det uten en skramme, men gir i fra seg kassen med pengene. Kvisthus blir begravet og får store ord med på veien. Lydersen blir hyllet som helt. Berger blir utstøtt. To levende og en død har fokus på møtene mellom enkeltmenneskene og deres skjebner. Og som i hele Sigurd Christiansens diktning møtes menneskene, "sjæl mot sjæl". Hovedpersonen Bergers indre reise handler om troen på seg selv. Om verdier. Om skyld, straff og soning, ikke i ytre, men indre fengsler. Der tar dramaet i boken spranget og blir universelt. To levende og en død er med andre ord like aktuell i dag. To levende og en død dramatisert for scenen oppfyller vårt ønske om å bringe Sigurd Christiansen og hans forfatterskap tilbake i rampelyset.

 

"Sigurd Christiansen ble gang på gang oppfordret, av tidens teatersjefer, til å lage teatermanus av romanen, men han var allerede inne i nye forfatter verdener. Ikke før i dag er To levende og en død realisert for scenen. En norsk, nordisk og europeisk teaterbegivenhet." (Tor Bomann Larsen, etter premieren 12. februar 2000.) Vår ambisjon var kaste nytt lys over Sigurd Christiansens forfatterskap. Vår dramatisering av To levende og en død for scenen, må vi si langt på veg oppfylte dette. Vårt ønske om å sette Sigurd Christiansen og hans forfatterskap i sentrum, ikke minst i hans hjemby Drammen, må også sies å ha vært vellykket. Forestilling skulle fokusere på møtene mellom enkeltmenneskene og deres skjebner, menneskenes møter, "sjæl mot sjæl". Om verdier. Om skyld, straff og soning, ikke i ytre, men indre fengsler. Vi tror vi langt på veg har greid å formidle noen av disse sentrale temaene i Sigurd Christiansens forfatterskap. Arbeidet var krevende og utfordrende. Vi jobbet med tre flyttbare "vegger", som var med på å skape ulike rom/stemninger. Vi forsøkte å beholde et realistisk språk i en "skeiv" verden, en verden som forandrer seg etter som dramaet tilspisser seg og trykket på hovedpersonen økte. Noen delte meninger om form og virkemidler har det vært, men alt i alt har det tette intense dramaet grepet og interessert publikum. Romanen ble skåret ned til beinet, en stor utfordring var det å finne essensen, uten å miste historien.

Copyright © Temte Productions | Photos: Tomm Hansen